Coduri dinamice

În încercarea de a defini cât mai complet o entitate – de exemplu un articol – ne putem lovi de lipsa caracteristicilor (sau codurilor) necesare. Aproape întotdeauna voi găsi în aplicații posibilitatea introducerii unui cod de bare, cod articol, cod furnizor sau chiar câteva în plus dar ce fac dacă vreau să-mi codific articolul de exemplu după culoare ori un alt criteriu, sau să am în paralel și codurile unor clienți importanți pentru care sunt furnizor (keyaccounts)?
Sfera ERP rezolvă toate aceste situații prin structura de Coduri Dinamice. Aceasta este o facilitate completă ce permite extinderea caracteristicilor unor entități (clienți, articole, servicii, itemuri contabile), în funcție de nevoi.

Codurile dinamice se pot accesa din formul entității (ART, ITEM, SV, CLT), intrând pe o înregistrare oarecare, apoi în pagina <4 Date Generale>, în secțiunea Coduri dinamice (dreapta jos), se apasă butonul cu 3 puncte […].

În mod particular, codurile dinamice ale articolelor (de tip stocabil, serviciu sau contabil) pot fi accesate direct din <Date Generale -> Coduri dinamice articole> sau cu comanda DART (Alt-X -> DART -> Enter).

Se va deschide formul de inserare/actualizare/ștergere coduri dinamice unde îmi pot defini oricâte coduri îmi sunt necesare.

În definirea unui cod dinamic pot stabili dacă acesta va avea valori numerice sau de tip text.

Pentru utilizarea efectivă a unui cod, acesta se alege pe entitatea pe care o editez prin click dreapta pe grid, apoi Add pentru selecția codului dinamic și se completează valoarea acestui cod.

Observații:
Codurile dinamice sunt supuse mecanismului de securitate al aplicației conform drepturilor utilizatorilor, pentru a se putea proteja datele sensibile, drept urmare la definirea de către supervisor a unui cod dinamic vor trebui date drepturi în consecință.

În plus, orice editare sau adăugare de cod dinamic este monitorizată de jurnalul de operații al sistemului, jurnal ce pentru acest caz poate fi consultat din pagina <3 Istoric>

Leave a Reply